top of page
  • simpelhuisverkopen

Ontwikkeling van de woningmarkt in 2020

Bijgewerkt op: 29 jul. 2020

De prijzen van de woningen in Nederland rijzen al een aantal jaar de pan uit. Er wordt steeds gesproken over een zeepbel die op knappen staat. Nu is de vraag in hoeverre de coronacrisis voor verandering kan zorgen in deze overspannen woningmarkt. Wat zijn de ontwikkelingen van de woningmarkt in 2020?

Het vertrouwen in de woningmarkt is sterk gedaald onder starters en woningbezitters. Het ligt nu op hetzelfde niveau als tijdens de financiële crisis in 2008. Dit blijkt uit onderzoek van ING. Mensen gaan uit van een stijgende hypotheekrente. Dit in combinatie met onzekerheid over het behoud van een baan, zorgt ervoor dat het vertrouwen erg laag is. Ondanks dit heersende marktsentiment, is het opvallend dat woningbezitters nog steeds optimistisch gestemd zijn als het gaat om de verkoop van hun huis.

Een risico voor de woningmarkt en de hoogte van de huizenprijzen, is een stagnerende economie. Als er vanwege de coronacrisis inderdaad veel mensen hun inkomen verliezen, zoals nu wordt voorspelt, kan dit z’n weerslag hebben op de huizenmarkt. Huizenprijzen kunnen hierdoor onder druk komen. Dalende huizenprijzen en een dalend consumentenvertrouwen kunnen elkaar versterken, wat een risico vormt voor de huizenmarkt.

Voor nu zijn hier nog geen tekenen van. De lage hypotheekrente, lage werkloosheid en een hoog consumentenvertrouwen hebben de afgelopen jaren gezorgd voor een herstel van de woningmarkt. Deze factoren waren zelfs zo positief gestemd, dat dit resulteerde in een overspannen markt. Er is een structureel woningtekort en door de aanhoudende vraag, blijven de huizenprijzen stijgen.

Om een oplossing te bieden voor het woningtekort, streeft het kabinet met de ‘Nationale Woonagenda’ naar 75.000 nieuwe woningen per jaar tot 2025. Vanwege o.a. de stikstof- en PFAS-crisis werd dit aantal niet behaald. Tel daar nu de coronacrisis bovenop. Het streefgetal van 75.000 woningen per jaar, gaat zeker niet worden gehaald.

Voorlopig blijft er naar verwachting nog steeds een krapte op de woningmarkt bestaan. Wel is de aankoop van een duurder huis, in combinatie met de onzekerheid over de coronacrisis, niet altijd een goede combinatie. Potentiële kopers zullen eerder (noodgedwongen) afhaken.

Opmerkingen


bottom of page